aboutsummaryrefslogtreecommitdiff
path: root/worlding/_theory_5star.qmd
blob: f284ad1786d55f1ab52444a4ba89aac93102655d (plain)

5-stjernet data

5-stjernet data er et koncept, som knytter flere teknologier og ideologier sammen. Dels det sæt af teknologier som udgør World Wide Web, dels den bagvedliggende ideologi om åben, kollaborative vidensdeling, og dels en stadigt igangværende videreudvikling af World Wide Web (WWW) til en langt mere nuanceret kollaborativ vidensdeling, som bl.a. går under betegnelsen Det semantiske web (SemWeb).

Isoleret set er begrebet 5-stjernet data et sæt pejlemærker om organisering af data, med det formål at stimulere global vidensdeling. 5-Stjernet data er bredt anerkendt og anvendt, bl.a. til naturvidenskabelige data, men også til økonomiske, politiske, juridiske og kulturelle strukturer og normer, og i modellering af abstrakt etiske og holistiske principper [@Smedegaard2023].

WWW er et verdensomspændende netværk af krydsrefererede dokumenter. Dokumenter formuleres i hypertekst-sproget html og lagres på en webserver, hvor enhver med adgang til netværket kan hente dokumentet vha. netværksprotokollen http. dokumentets opsætning i sproget html åbner mulighed for, at dokumentet ikke bare kan læses lineært, men indlejrede referencer til andre dokumenter kan følges for en mere "spraglet" læsning hvor hvert dokument fungerer i variende grad som både indhold og springbrædt til andet indhold.

WWW blev udviklet ved forskningscenteret CERN, som en reaktion på frustrationer over ikke at kunne finde relevant videnskabelig viden selv indenfor een institution (CERN) [@FIXME find relevant historisk citat om Berners-Lee]. Den oprindelige intention i designet af WWWW var altså at stimulere åben kollaborativ vidensdeling.

[@FIXME videreudvikling i 00'erne fra hyperlinking mellem dokumenter til hyperlinking mellem begreberne omtalt i dokumenter. Mange navne, bl.a. det semantiske web (SemWeb)] [@Hitzler2021].

Intentionen med både WWW og Semweb er altså åben kollaborativ vidensdeling. Både WWW og SemWeb har haft omfattende anvendelse, også kollaborativt men væsentligst kommercielt orienteret [@FIXME find kilde].